Compromís
El principal compromís d'aquesta escola és educar i formar els alumnes dins dels valors del Judo, com són l'amistat, el respecte, la modèstia, l'autocontrol... Així com la integració del nin o nina en el grup i amb els seus companys. Per això procuram estimular als infants perquè, poc a poc, es vagin fent més responsables i ordenats, la qual cosa repercuteix favorablement en la seva formació general.
Però, què és el Judo i què ofereix el Judo?
El Judo és un esport d’origen japonès, el seu creador va ser el Mestre Jigoro Kano. Fundà
la seva escola (el Kodokan, traduït literalment seria "espai o lloc on s'apren el Camí") a darreries del segle XIX, concretament l’any 1882 i la definí com l’escola de Ju-jitsu més moderna, ja que recollia les tècniques de
lluita tradicionals japoneses, però adaptades a una nova forma de veure l’educació física i a l’aprofitament de la força en benefici propi i al respecte cap al company.
Ja des dels seus inicis, el Mestre Kano donà una gran importància als aspectes educatius i de formació integral de la persona (vegeu la secció curiositats). És per això que el Judo és l’únic art marcial recomanat per la UNESCO pels seus valors educatius. Així doncs, malgrat que els infants no en siguin conscients, el Judo té com a finalitat primordial l’educació. Mitjançant el Judo se cerca un desenvolupament en tres aspectes principals.
- En primer lloc, el cognitiu (psicològic). És a dir, el desenvolupament en les
relacions amb els altres. Relacions amb nins de diferents capacitats i condicions físiques, el coneixement de l’èxit i el fracàs, créixer i gaudir dins d’unes normes i regles, treballar en cooperació, etc. Tot un conjunt d’aspectes que enriqueixen el seu desenvolupament.
- En segon lloc, l’afectiu. És a dir, el desenvolupament dels gestos, actituds i actes que ajudaran a l’individu expressar els seus sentiments o opinions. Això aportarà al nin o nina un major grau de seguretat i autoconfiança en les seves relacions amb els altres.
- En tercer lloc, el motriu. A mesura que el nin o nina va creixent va
adquirint i desenvolupant un conjunt de qualitats motrius i psicomotrius. Al mateix temps, en el cervell, les àrees motores que controlen els moviments maduren i completen en seu procés de desenvolupament. Així els infants van adquirint consciència de diversos aspectes englobats dins de l’àmbit psicomotor: el seu esquema corporal, desenvolupament de l’equilibri estàtic i dinàmic, coordinació dinàmica general i oculomanual, desenvolupament de la motricitat manual gruixada i fina, desenvolupament de l’orientació espacial i temporal, desenvolupament de la lateralitat de la mà i el peu. Així com altres aspectes de caràcter purament muscular com la velocitat, la resistència, la flexibilitat, la potència, la força, ...
Així doncs, el Judo és un esport on no només es forma l’alumne, sinó que també és molt important l’autocontrol i la integració del nin o la nina en el grup i amb els seus companys. Per això s’estimula als infants amb la intenció que, a poc a poc, es vagin fent mes responsables i ordenats, cosa que repercuteix favorablement en la seva formació general.
El judo, com és natural, és un esport de lluita, però el més interessant és que també, o principalment, és un esport educatiu amb un ampli component socialitzador. La seva
pràctica suposa un excel·lent mètode d’educació física que subratlla els valors del respecte pel company, el autocontrol, el joc, la disciplina, l’esforç i la superació constant basada en el progrés d’un mateix.
|