Sala de Judo Felanitx
Escola esportiva
50 aniversari  
Facebook You Tube Inici CAT / ESP
Benvinguts Benvinguts
 
 • Judo
 • Especialitats
 • L'Escola
 • Horaris
 • Contacte
Perquè Judo? Judo Total Kata Fonaments Curiositats
Judo Infantil/Juvenil Judo Adults Jiu Jitsu Pilates Gimnàstica Manteniment Defensa Personal Policial
Instal·lacions Compromís Normes Història
Horaris
Contacte / localització
 • C. Roca den Boira, 36. 07200, Felanitx (Mallorca)
 • 971 58 16 30

 
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • bootstrap slider
 • 10
011 022 033 044 055 066 077 088 099 1010
http://wowslider.net/ by WOWSlider.com v8.7.1m

Kata

El mot kata significa literalment forma. En Japonès “kata” (形) expressa la idea de forma d’una manera dinàmica, més complexa. És una successió d'accions i moviments establers, però allò realment important són els principis, els principis que son continguts en aquestes accions i moviments. El kata representa la tradició i l’essència.

Per saber més, podeu llegir el document "Què és el kata? Reflexions sobre el kata en Judo"

Nage no kata Katame no kata Kime no kata Kodokan goshin jutsu
Ju no kata Itsutsu no kata Koshiki no kata Seiryoku zen’yo kokumin taiiku no kata
Gonosen no kata      

Nage no kata

El Nage no kata s’integra dins l’anomenat Randori no kata i comprèn una sèrie de tècniques de projecció. En ell es troben reflectits els principis del desequilibri, la col·locació i la projecció (kuzushi, tskuri i kake). Es composa de 15 tècniques, agrupades en 5 grups de 3 tècniques de cada un.

Te waza Koshi waza Ashi waza
Uki otoshi Uki goshi Okuri ashi harai
Seoi nage Harai goshi Sasae tsurikomi ashi
Kata guruma Tsurikomi goshi Uchi mata
           
  Ma sutemi waza Yoko sutemi waza  
  Tomoe nage Yoko gake  
  Ura nage Yoko guruma  
  Sumi gaeshi Uki waza  

Katame no kata

El katame no kata, igual que el Nage no kata, també s’integra dins el Randori no kata i el comprèn una sèrie de tècniques de immobilització, estrangulació i luxació. En ell es troben reflectits els principis del judo a terra. També es composa de 15 tècniques, agrupades en 3 grups de 5 tècniques cada un.

Osae komi waza Shime waza Kansetsu waza
Hon kesa gatame Kata juji jime Ude garami
Kata gatame Hadaka jime Ude hishigi juji gatame
Kami shiho gatame Okuri eri jime Ude hishigi ude gatame
Yoko shiho gatame Kata ha jime Ude hishigi hiza gatame
Kuzure kami shiho gatame Gyaku juji jime Ashi garami

Kime no kata

Al kime no kata se’l coneix també com Shinken shobu no kata (formes de combat) i en ell es troben els fonaments d’atac i defensa, en una situació de combat. És un kata compartit (amb diferències significatives) amb altres arts marcials, com l’Aikido ja que és un kata antic. Les seves arrels provenen de la lluita entre samurais, prova d’això són les armes que s’utilitzen (la katana o en tanto / wakizashi). Els seus moviments o tècniques permeten resoldre atacs amb les mans nues, amb guinavet (tanto), espasa curta (wakizashi) i espasa llaga (katana).

Es composa de 20 tècniques dividies en dos grups: Idori, 8 moviments, en què la posició bàsica és d’agenollats i Tachiai, 12 moviments, en què els moviments es realitzen de drets. A més, aquests grups es poden tornar a dividir si l’atac és sense armes o amb armes, així, en Idori els 5 primers moviments són sense arma i els 3 darrers són amb tanto, en Tachiai els 8 primers són sense arma, els 2 següents són amb tanto i els 2 darrers són amb katana.

Idori Tachiai
Ryote dori Ryote dori Tsukomi
Tsukkake Sode tori Kirikomi
Suri age Tsukkake  
Yoko uchi Tsukiage Nukikake
Ushiro dori Suri age Kirioroshi
  Yoko uchi  
Tsukkomi Keage  
Kirikomi Ushiro dori  
Yoko tsuki    

Kodokan goshin jutsu

El Kodokan goshin jutsu se’l pot considerar l’evolució o la posada al dia de les formes de combat, de fet és el kata de les formes de defensa personal moderna, ja que s’estudien les formes de defensa en front armes modernes (bastó, guinavet o pistola). El seu nom ha canviat recentment, suprimint la terminació "no kata".

Aquest kata és l’únic en el qual no hi va intervenir directament el creador del Judo, el Mestre Jigoro Kano. Va ser establert formalment en 1958 i el componen un conjunt de 21 tècniques dividides en dos grans grups: “defensa d’un atac sense armes” que a l’hora es divideix en els moviments “quan se subjecta” (7 tècniques) i “a distància” (5 tècniques) i “defensa d’un atac amb armes” que es divideix en 3 grups de 3 tècniques cada un: “amb guinavet” “amb bastó” i “amb pistola”.

Defensa d’un atac sense armes
  Quan se subjecta A distància  
  Ryote dori Naname uchi  
  Hidari eri dori Ago tsuki  
  Migi eri dori Gammen tsuki  
  Kataude dori Mae geri  
  Ushiro eri-dori Yoko geri  
  Ushiro jime    
  Kakae dori    
       
Defensa d’un atac amb armes
Amb guinavet Amb bastó Amb pistola
Tsukkake Furiage Shomen zuke
Choku zuki Furioroshi Koshi gamae
Naname zuki Morote zuki Haimen zuke

Ju no kata

El Ju no kata és dels pocs kata, de fet tant sols n’hi ha dos, què no hi ha projeccions. Com el seu propi nom indica, és un estudi de la suavitat. És un dels kata que més importància li donà el Mestre Jigoro kano, ja que dins ell es troben els principis màxims del Judo. Per això recomanava el seu ensenyament i pràctica a tots els judokes, inclús o principalment a aquells que s’iniciaven en aquest esport.

És un kata composat per 15 tècniques, dividit en tres grups de 5 tècniques cada un.

Grup 1 Grup 2 Grup 3
Tsuki dashi Kirioroshi Obi tori
Kata oshi Ryokata oshi Mune oshi
Ryote-dori Naname uchi Tsukiage
Kata mawashi Katate-dori Uchioroshi
Ago oshi Katate age Ryogan tsuki

Itsutsu no kata

És un kata molt especial, ja que els seus moviments no tenen nom propi i se’ls coneix sols pel seu número (primer moviment, ...), a més també se’l considera incomplert.

Es troba composat per tant sols cinc moviments, però dins ells es troben reflectits els aspectes més filosòfics del Judo. Els seus moviments evoquen els principis de la força de la natura o dels astres.

Koshiki no kata

També és conegut com kito-ryu no kata ja que aquest kata va pertànyer originalment a l’escola de Jiu-jistu de Kito. En ell es troba reflectit tot el pes de la història de la lluita tradicional japonesa i l’origen més profund del Judo. També és un kata molt especial, ja que mostra un combat entre dos samurais. A diferència del Kime no kata, els detalls tècnics i l’aparença general ha d'evocar la lluita entre dos samurais vestits amb l’armadura tradicional. El Mestre Kano l’incorporà a la seva escola i al Judo i, a més, era el seu kata preferit. El realitzava sovint en les demostracions (sempre com a tori).

Es troba composat per 21 tècniques dividides en dos grups amb una execució i ritme molt diferent. El primer grup anomenat Omote el composen 14 moviments, mentre que el darrer, anomenat Ura, el composen 7 moviments.

Omote Ura
Tai Kirioroshi Uchikuaki Mi kudaki
Yume no uchi Ryokata oshi Tani otoshi Kuruma-gaeshi
Ryokuhi Naname uchi Kuruma-daoshi Mizu iri
Mizu-guruma Katate-dori Shikoro-doro Ryusetsu
Mizu nagare Katate age Shikoro-gaeshi Sakaotoshi
Hikiotoshi Yudachi Yukiore
Ko-daori Taki otoshi Iwa nami

Seiryoku zen’yo kokumin taiiku no kata

És el darrer kata en el qual va treballar el Mestre Jigoro Kano. El va establir al voltant de l’any 1924 i el definí com el kata (la “forma”) de la educació física de màxima eficiència i com a la síntesi del Judo. És un kata  complex i únic amb molts de sentits. Per la seva extensió, ja que es composa per 48 moviments. Per què el seu primer gran grup de moviments es realitza en solitari. Per què molts moviments es realitzen a la dreta i a l’esquerra. O també, per què els 10 últims moviments els agafa d’un altre kata, el Ju no kata, i igual que aquest tampoc hi ha projeccions.

Els 48 moviments es divideixen en dos grans grups, el primer anomenat Tantoku renshu o exercicis individuals, amb 28 moviments, i el segon Sotai renshu o exercicis amb un company, amb 20 moviments. El primer es divideix en 4 grups: Goho ate (5 moviments), Ogoho ate (5 moviments), Goho geri (5 moviments) i Ryote ate (13 moviments). El segon es divideix en kime shiki, que a l’hora es divideix en Idori (5 moviments) i en tachiai (5 moviments), i Ju shiki que el componen 10 moviments.

Tantoku renshu
Goho ate Ogoho ate Goho geri Ryote ate
Hidari mae naname ate Ohidari mae naname ate Mae-geri Kagami migaki
Migi ate Omigi ate Ushiro geri Sayu uchi
Ushiro ate Oushiro ate Hidari mae naname-geri Zengo tsuki
Mae ate Omae ate Migi mae naname-geri Ryote ue tsuki
Ue ate Oue ate Taka-geri Oryote ue tsuki
      Sayu kogo shita tski
      Ryote shita tsuki
      Naname ue uchi
      Naname shita uchi
      Onaname ue uchi
      Ushhiro sumi tsuki
      Ushiro uchi
      Ushito tsuki mae shita tsuki
       
Sotai renshu
kime shiki Ju shiki
Idori Tachiai Grup 1 Grup 2
Ryote dori Tsuki-age Tsukidashi Katate age
Furihanashi Yoko uchi Kata oshi Obi tori
Gyakute dori Ushiro-dori Kata mawashi Mune oshi
Tsukkake Naname tsuki Kirioroshi Tsukiage
Kiri gake   Katate dori Ryogan tsuki

Gonosen no kata

El Gonosen no kata, es pot considerar el kata no oficial del Kodokan més conegut i ve a completar el Randori no kata amb els moviments de contraatac. Com el seu nom indica en ell es troben reflectits no tant sol els principis del desequilibri, la col·locació i la projecció (kuzushi, tskuri i kake), si no també els principis de l'aprofitament de la força de l'oponent.

Hi ha una certa confusió a l'hora de saber qui el va crear. Hi ha fonts que indiquen que el seu creador fou el gran Mestre Kyuzo Mifune, d'altres indiquen es va ser creat a la Universitat de Waseda pel Mestre Mikonosuke Kawashi. El que sí que és segur, és que gràcies a la influència del Mestre Kawaishi va ser molt conegut i practicat a Europa en els inicis del Judo europeu. Fins i tot va ser més practicat a Europa que al Japó. Actualment, però, no n’és massa. El principal problema per a la seva difusió o coneixement és que no s’exigeix com a matèria d’examen per el pas de grau.

Es composa de 12 tècniques de contraatac precedides de 12 tècniques d'atac realitzades per Uke.

Uke ataca amb
  Tori respon amb
O soto gari
  O soto gari
Hiza guruma
  Hiza guruma
O uchi gari
  De ashi banal
Ko soto gake
  Tai otoshi
Ko uchi gari
  Sasae tsuri komi ashi
Kubi nage
  Ushiro goshi
Koshi guruma
  Uki goshi
Hane goshi
  Sasae tsuri komi ashi
Harai goshi
  Utshiro goshi
Uchi mata
  Sukui nage
Kate seoi
  Sumi gaeshi

 

Eco Consulta. Consultora ambienal VFV, Advocats Halcon Viatges
C. Roca den Boira, 36. Felanitx (Mallorca) 07200 / 971 58 16 30
judoclubfelanitx@gmail.com